ניסן לברון *
בסוף שנת תשע"ח פניתי במכתב הבא לרבני הגדוד החרדי "נצח יהודה" ועוררתי על כמה נקודות לטובת חייהם הרוחניים של החיילים.
לאחר מכן שמחתי לראות שהם פעלו בעניין, כפי שרואים בקישור שבתחתית העמוד.
בס"ד
כ"ג באלול תשע"ח
לכבוד רבני עמותת "נצח יהודה" שליט"א
ישר כוח גדול על כל מה שאתם עושים למען החיילים. זכיתי להיות הורה ותיק, שעוקב אחר המצב בארץ ובצבא. אבקש להעיר נקודות חשובות:
- קשיים בשמירת ההלכות בצה"ל
שמירת היהדות בצה"ל נמצאת במצב קשה. רואים גישה עויינת בנושאים דתיים כמו זקן, שירת נשים ועוד; חוסר הפרדת נשים וגברים; לגיטימיות ללהט"ב ולפמיניסטיים הרדיקאליים. חייל דתי עלול לשלם מחיר גדול באמונתו וקיום מצוותיו, עד כדי עזיבת הדת. חייל שמוחה על כפיה אנטי-דתית שהוא נתקל בה, מתקשה לקבל עזרה מגורמים פנים-צבאיים. ובאין עזרה, איך אפשר לצפות שיצליח לשמור על אורחות חייו, מול כל הנסיונות?
גם ביחידות שנועדו לחרדים המצב בעייתי. איני בקי בפרטים, אך דיווחים מבפנים אומרים שלצערנו גם בנצח יהודה יש בעיות. לדוגמה, הצעד החמור של העברת הטירונות מבסיס נפרד, לבסיס עם נשים. ועוד.
מובן שיש דברים שהרבנים המלווים לא יכולים למנוע, למרות שהם רוצים.
אך בקשתי שטוחה אליכם לא להפסיק לפעול, ולדרוש שוב ושוב את המירב שאתם יכולים, בנידון.
- הצורך בתכנים יהודיים מושכים
החברה הישראלית משנה את פניה במהירות, ומה שהיה טוב לפני מספר שנים כבר אינו כך היום. החייל החרדי מודע למתקפת "ההדתה" ולשלל טיעונים אנטי-דתיים והשמצות שמועלים השכם והערב בתקשורת.
יש בנצח יהודה חיילים שאין להם שנים של לימוד ישיבתי והשקפה יהודית איתנה. חלקם גם עברו משברים חינוכיים, והתאכזבו ונכוו מהמערכת הדתית.
לחיילים כאלה, דברי תורה 'רגילים' ודרשות, אינם נשמעים ואינם משפיעים. במקרים רבים הם סולדים מהם.
אם ברצוננו להעניק להם תוכן יהודי אמיתי ומחזק, מול אתגרי התקופה, יש לעדכן את פס-הקול שאנו משמיעים להם. שיהיה רענן, מושך, אמיתי, ידידותי ונגיש, וכולל הרבה שיחות נפש כנות (מעין מה שהרב פרץ איינהורן עושה, לדוגמה).
- הכוונה לאחר הצבא
אחרי הצבא, הבנים הללו יצאו לדרכם בחיים בחברה הישראלית. רבים מהם לא יחזרו למסגרות החרדיות. חלקם יחלשו בשמירת מצוות, ואצל חלקם תתרופף המשמעת העצמית, לאחר שהצבאית אינה עוד. הם עלולים להרגיש מנותקים ודחויים מכל מסגרת טובה שהם מכירים. נוסיף לכך את המצב החברתי הכללי המעורער שכולנו מודעים לו, והרי מתכון לירידה רוחנית, עד אבדן-דרך חלילה.
צעירים אלה צריכים ליווי יהודי-ערכי גם אחרי הצבא, בשפה מודרנית וחברית המובנת להם.
יש היום חומר מוכן רב, וארגונים טובים שעוסקים בכך, ובמאמץ מועט אפשר להיעזר בחומר שלהם, או להתאימו. אין צורך להמציא הכל מחדש.
ראו לדוגמה את הארגון "תורה אחרי צבא", שמעביר מסר שגם אחרי הצבא ועם כל הקשיים שתיארנו לעיל, אפשר וכדאי לחזור ללימוד תורה. בסניפיו ברחבי הארץ ובחוברות הנאות שפרסם, מספק הארגון לצעירים וצעירות הדרכה תורנית בגובה העיניים, בנושאים העיקריים העומדים לפניהם: דרכם בחיי האזרחות, בחירת מקצוע, שידוכים, נישואים והורות. גם הרב יוני לביא ורבנים חרדליי"ם אחרים עושים עבודה טובה בהכוונת צעירים.
*
למרות ההכרח בהגנה פיזית מפני אוייבים, חיים על פי התורה הם סוד הישרדותו של עם ישראל, כידוע.
אני תקווה שכולנו נעשה את המירב שאפשר, לחזק את אהבת התורה ושמירתה בליבם של צעירנו.
בכבוד רב,
ניסן לברון
עורך ספרותי בארגון הידברות
חבר פורום "אחריות יהודית"
ב"ה, לאחר כחודשיים התבשרנו כי תוכנית חדשה תגבש את בוגרי "נצח יהודה" על רקע מסלול החיים הייחודי שעברו, השונה מרבים מחבריהם בציבור החרדי.
התצלום נלקח מהפייסבוק של צה"ל
להשאיר תגובה