ניסן לברון *

הטקסטים באתר אינטרנט נקבעים לפי מטרות האתר וקהל היעד שלו, אותם הגדירו יוצרי האתר במסמך המכונה אִפיון האתר. כמו בכל מקום, גם באינטרנט נדרשים טקסטים איכותיים המעבירים את המסרים בצורה טובה.

אולם הפעולה של קריאת טקסטים באינטרנט שונה במהותה מקריאת טקסטים מודפסים כגון ספרים וחוברות.

בשורות הבאות אסביר מדוע זה כך, מהם הקשיים שזה מעורר אצל הגולש ואיך צריך להתאים את הטקסטים באינטרנט למציאות הזו.

הגולש באינטרנט חשוף לשפע עצום של מידע ואפשרויות, מעבר לכל קנה מידה שהאנושות ידעה בעבר. כפי שכולנו יודעים, בלחיצת עכבר אפשר לדלג מאתר אחד לשני, וממנו הלאה למאות ואלפי אתרים.

מצב זה שונה מאוד ממה שהיה עד כה, עם הספרים והעיתונים שהחזקנו ביד. השגת אמצעיי הקריאה הללו, קריאתם והמעבר מספר אחד לשני היה תהליך שדרש יותר פעולות מצידך. היית צריך להביא את הספר או העיתון לביתך, למצוא לו מקום איחסון, לגשת אליו ולהחזיקו פיזית כשרצית לקרוא אותו. כמה התהליך הזה שונה מהדילוג הקל בין עמודי האינטרנט המהיר, שכולם זמינים לחלוטין ישירות מהשולחן שבביתך, או בכל מקום אליו מגיע ה-WIFI.

משום כך רבים חווים באינטרנט חוסר יכולת להתרכז, ופיתוי תמידי לעבור לאתר אחר – שאולי יהיה מעניין יותר. הגולשים מעדיפים לא להתעכב על טקסט משעמם אפילו במקצת, או שקשה להבינו אפילו במעט.

עיצוב האתרים גורם גם הוא לקושי בקריאה. מראהו של אתר אינו דומה כלל למראה של הפרסומים המודפסים הרגילים. אתרים רבים מראים בבת אחת פריטים שונים: תמונות, טקסטים, פרסומות, מסגרות ואלמנטים חזותיים שלפעמים זזים במהירות כדי למשוך את תשומת הלב. עיני הגולש מוצפות מיידית בכל אלה, וקשה להן להתמקד בשורות טקסט, שמטבען נראות דומות זו לזו ודורשות ריכוז בקריאתן.

נוסף לזה, רבים גולשים מהמסך הקטן מאוד של הסמרטפון, בו קשה לקרוא טקסטים. אם גולשים במחשב נייח, הקריאה נעשית מול מסך מגושם המוצב במקום אחד שאינך יכול להעביר בקלות ממקום למקום, כפי שהיית נושא ספר או עיתון לכל מקום שתרצה. גם אלה שמשתמשים במחשב נייד לא נוהגים להזיזו הרבה, בגלל משקלו ושבירותו. זוהי עוד סיבה מדוע הקריאה באינטרנט פחות נוחה, שלא כמו אצל הקורא המסורתי המחזיק ספר או עיתון מודפס בידו.

כל העובדות הללו גורמות לגולשים קשיים בקריאת טקסטים ארוכים באינטרנט. הם מעדיפים לצפות בוידאו ובתמונות ולהתרשם חזותית. העין שלהם נוטה 'לסרוק' במהירות את מה שלפניה, ועוסקת פחות בקריאה ממוקדת.

כדי שכתיבה לאינטרנט תהיה אפקטיבית היא חייבת לקחת מצב מיוחד זה בחשבון, אחרת הגולש המצוי פשוט ידלג קדימה בחיפוש אחר משהו מעניין יותר.

לכן הטקסטים באינטרנט צריכים להיות קלים לקריאה: קצרים יחסית, מושכים וכתובים בצורה קולעת. הגישה בהכנת טקסטים אלו צריכה להיות יותר כמו לכתבה עיתונאית מאשר לספר עיון: כתיבה תמציתית, מילים מובנות לכול, ביטויים מעניינים וכדומה.

קישור למאמר זה: https://bit.ly/3Gu8rQ0


Images by http://www.freepik.com