ניסן לברון *

ברוב הספרים שהייתי שותף להכנתם נתבקשתי גם להנחות את העוסקים במלאכת העימוד והעיצוב.

במאמר קצר זה ריכזתי את העקרונות הבסיסיים לפיהם עיצבנו את הספרים.

העימוד, כלומר סידור הטקסט על פני עמוד הספר, הוא בעצם חלק מהעיצוב ולכן אתייחס לשניהם כאחד במילה 'עיצוב'.

במבט מהחוץ פנימה

תחילה מילים קצרות על מהות העיצוב.

אפשר ללמוד הרבה כשמתבוננים לעומק ביצירותיהם של גדולי האוֹמנים בהיסטוריה – הציירים והפסלים שאלפי שנים לפני עידן הפוטושופ כבר יצרו יצירות יפות להפליא. הם בנו את העיצוב במבט מהחוץ – פנימה.

קודם כול הם דמיינו לעצמם את היצירה באופן כללי: מהי מטרתה ומהו המסר שהאמן רוצה להעביר באמצעותה. בהתאם לכך הם תכננו את המראה הכללי שלה, הצבעים העיקריים והמוטיבים השולטים. על ה'שלד' הבסיסי הזה הם הוסיפו אחר כך את הפרטים הקטנים עד להשלמת היצירה.

התוצאה של הגישה המסודרת הזו היא יצירה טובה, בעלת איזון בין מרכיביה וזהות משלה. כמובן שנוסף לעבודה בגישה כזו צריך כשרון אומנותי, יצירתיות ושליטה בהיבטים הטכניים של העבודה.

גם בעיצוב הספרים השתדלתי לנקוט בגישה דומה, של מבט מהחוץ פנימה, ומהמראה הכללי – לפרטים.

העיקרון המרכזי שהנחה אותי בעבודת העיצוב הוא מה יהיה טוב עבור הקורא. הספר נוצר בשבילו והוא זה שאמור להפיק ממנו תועלת והנאה. לכן השתדלתי תמיד לראות את העיצוב בעיני הקורא, שאינו מכיר עדיין את התוכן שבטקסט, וצריך להקל עליו את הקריאה וההבנה על ידי עיצוב התומך בכך.

לאחר מכן גיבשתי 'קו' עיצובי כללי שהתאים לתוכן הטקסט. כלומר, הגדרתי סגנון עיצוב שיתאים למסר של מה שהטקסט אומר ולאווירה שיוצרות המילים. לדוגמה, לטקסט שעוסק בארכאולוגיה וממצאים עתיקים יתאים עיצוב שמרני ו'רך', ולא עיצוב שמקרין מודרניזם והייטק.‏

הקו העיצובי הכללי הוא הבסיס עליו בניתי את שאר הפרטים הגרפיים, והם נבעו ונגזרו ממנו.

בסדרות הספרים שיצרנו ניסיתי לשמור על קו עיצובי אחיד בכל הכרכים, כדי להדגיש את שייכותם לאותו נושא ולאותו מחבר. נוכחתי ששינוי קל בסגנון מכרך לכרך יכול לרענן את המראה, אבל נזהרתי לא להרבות בכך כדי שלא יווצר מראה חדש לחלוטין שמנתק את השייכות בין כרך זה לאחרים. ‏

בעיצוב ספרים העוסקים בנושאי לימוד ועיון חשוב שהעיצוב רק 'ילווה' את התוכן שבטקסט, שהוא עיקר העניין, ולא ישתלט על המראה. אם העיצוב יבלוט יותר מדי הוא יסיח את הדעת מהמסרים שבטקסט. ‏ספרים כאלה, שעוסקים בחשיבה מסודרת, טוב לעצב בקו נקי ומסודר ועם גרפיקה מאופקת וזהירה. ‏‏

התחלנו לעצב ספר רק לאחר שהבאנו את הטקסט למצב מֵיטבי, כלומר סיימנו לכתוב אותו, לערוך ולהגיה אותו מטעויות. עדיף לנהוג כך, כי העיצוב הוא רובד טכני נפרד הבא על הטקסט, ושינויים גדולים בטקסט לאחר שהספר עוצב קשים לביצוע ועלולים לפגוע בעיצוב. שינויים כאלה יצריכו עבודה נוספת והם פתח לטעויות, כי מטבע הדברים המעצב, טוב ככל שיהיה, מסתכל פחות על הטקסט ויותר על העיצוב ואינו תמיד ער, למשל, לשורת טקסט שכוסתה בטעות על ידי אלמנט גרפי.

מרכיבי העיצוב העיקריים

כשמעצבים ספרים ופרסומים משלבים אותיות עם אלמנטים גרפיים ותמונות כדי ליצור את המראה הרצוי ולהעביר מסרים בצורה חזותית לקורא. היחסים בין מרכיבי העיצוב והסידור שלהם על פני העמוד יוצרים את הקומפוזיציה, שהיא התוצר הסופי המוגש לקורא. להלן אפרט את המרכיבים העיקריים בהם השתמשנו בעיצוב.

1. חלוקה לפסקאות וכותרות: עורך הטקסט עושה חלוקה זו בתחילה, בהתייחסות עניינית לנאמר בתוכן. נוסף לפסקאות וכותרות הטקסט מחולק לפעמים למסגרות, הערות שוליים, הערות סיום וכותרות-משנה.

לאחר החלוקה על ידי העורך נכנס המעצב לתמונה. הוא מעצב את סוגי הטקסט הללו בצורה שתקל על הקריאה ובסגנון המתאים לתוכן הספר ולשאר מרכיבי העיצוב.

2. אותיות: בחרנו גופנים נוחים לקריאה ובעלי מראה שמתאים לתוכן הטקסט. התייחסנו לגודל האותיות, אורך שורות הטקסט, הריווח ביניהן והמרחק בינם לבין שאר האלמנטים הגרפיים.

3. צבעים: צבעים שונים והשילוב ביניהם מעוררים תחושות סובייקטיביות אצל  אנשים, בגלל הקשרים אישיים ותרבותיים. לכן בחרנו צבעים בזהירות רבה ובהתאם למסר הטמון בטקסט באותו מקום.

4. קווים: הקו הוא אלמנט בסיסי בעיצוב. קו מאוזן יוצר תחושה של עצירה והדגשה. קו אנכי יוצר תחושה של גובה. קו אלכסוני או מעוגל יוצר תחושה של תנועה. בחרנו את צורות הקווים בהתאם למסר שבטקסט.

5. תמונות: תצלומים, ציורים ואיורים חשובים מאוד בעיצוב כי הם מעבירים בבת אחת מסר מפורט ועשיר, וכפי שנהוג לומר: "תמונה אחת שווה אלף מילים".

התמונות נחלקות לשלושה סוגים עיקריים:

  1. תמונות תיעודיות: תצלומים וציורים המראים מצבים, אנשים וחפצים שהתקיימו במציאות.
  2. אילוסטרציות: תמונות הבאות רק להוסיף יופי או ליצור אווירה מסויימת.
  3. עזרים להבנה (אינפוגרפיקה): מפות, תרשימים וכדומה.

קישור למאמר זה: https://wp.me/p5rmAC-uk

"טוֹב מַרְאֶה עֵינַיִם" הוא חלק מפסוק בקהלת ו, ט.